De eerste vereiste voor een aspirant-mountainbiker is het aanschaffen van een fiets. Sommige mountainbikes zijn traditioneel omdat ze dikke, robuuste banden hebben. Deze fietsen zijn ideaal voor offroad-fietsen op ruw terrein. Er zijn ook mountainbikes met dunnere, minder robuuste banden. Deze fietsen zijn echt een kruising tussen mountainbikes en toerfietsen. Het voordeel van deze fietsen is dat ze minder wegen dan traditionele mountainbikes. Als u van plan bent te fietsen op verharde wegen of verharde fietspaden of zelfs op paden met lichte obstakels zoals wortels of rotsen, dan zijn deze fietsen (hybriden) wellicht ideaal voor u.

Voor de technische mountainbiker die graag over rotsen, boomwortels en andere natuurlijke gevaren rijdt, biedt de dikkere vermoeide mountainbike een veiligere, meer bevredigende rijervaring. Als beginnende mountainbiker moet je in de regel niet de duurste mountainbike kiezen die er is. Als algemene regel geldt dat u betaalt voor een verbeterde rit door.

Het gebruik van schokdempers voor en achter die over het voorwiel en onder het zadel van de fiets zijn gemonteerd of een fietsframe dat is gemaakt van de allernieuwste medailles voor ruimtetijdperk en dus lichter is dan traditionele mountainbikes. De enige keren dat ik kan zien dat je extra moet uitgeven voor een duurdere mountainbike, is als je lijdt aan artritis, een carpale tunnel of een andere operatie hebt ondergaan, zodat een verbeterd schokabsorberend systeem je ten goede komt. Ook als je meedoet aan mountainbikewedstrijden dan zal een lichter mountainbikeframe je ten goede komen.

Meteen nadat u een mountainbike heeft uitgekozen, raad ik u aan een fietshelm te kiezen. Niemand mag mountainbiken zonder helm. Veel staten hebben wetten aangenomen die vereisen dat zowel kinderen als volwassenen een helm dragen tijdens het fietsen. De natuurlijke gevaren die inherent zijn aan de mountainbikersport maken een goede hoofddeksel een noodzaak. De meeste fietshelmen zijn tegenwoordig ten minste gedeeltelijk gemaakt van gehard piepschuim met plastic buitenkanten en zijn erg licht in gewicht. In de fietshelm zijn meestal de veiligheidsresultaten gestempeld die onafhankelijke testorganisaties hebben verkregen bij het testen van de helm. Deze moeten zorgvuldig worden onderzocht.