Een typisch fietswiel bestaat uit drie hoofdtypen, namelijk de velg, spaken en band. De velg is het onderdeel dat de banden aan het wiel bevestigt en is meestal gemaakt van staal, aluminiumlegering of koolstofvezel. Spaken zijn ondertussen de dunne en meestal cilindrische metalen onderdelen die de velg verbinden met de naaf van het wiel. Een gewoon fietswiel kan tussen de 12 en 48 spaken tegelijk hebben. Ten slotte is de band het buitenste deel van het wiel. Het is meestal gemaakt van rubber en kan buisvormig of clincher zijn.

Op dezelfde manier dat er verschillende soorten fietsen zijn voor verschillende soorten fietshobby, zijn er ook verschillende soorten fietswieltypes. Er zijn in ieder geval drie basistypen fietswielen waaruit u kunt kiezen. Dit zijn de racefietswielen, mountainbike-wielen en BMX-wielen.

Racewielen, zoals de naam al aangeeft, zijn de fietswielen die je nodig hebt als je mee wilt doen aan een wielerwedstrijd. Deze wielen zijn voorzien van aerodynamische, lichtgewicht spaken en banden waarmee je snel door elk racecircuit kunt rijden.

Ondertussen zijn mountainbike-wielen fietswieltypen die speciaal zijn ontworpen voor mountainbiken. Deze banden hebben meestal draadbanden en velgen rond de 26 inch. Ze zorgen ervoor dat u gemakkelijk over bergpaden kunt fietsen omdat ze banden met een lagere luchtdruk hebben die zorgen voor een betere schokabsorptie en tractie.

Ten slotte zijn er de BMX-wielen die speciaal zijn ontworpen voor BMX-fietsen. Ze zijn meestal korter en breder dan mountainbikewielen, waardoor ze ideaal zijn voor onverharde wegen en sprongen.

Gezien het feit dat de verschillende soorten fietswielen die hierboven zijn beschreven zijn ontworpen voor bepaalde typen fietsen, is het vanzelfsprekend dat u ervoor moet kiezen om fietswielen te kopen op basis van het type fiets dat u bezit. Zo haal je maximale prestaties uit zowel je fiets als je fietswielen.